onsdag, juni 02, 2010

De senaste dagarna

har jag hållit hus

här (Stenungsbaden)

och här (Säröhus).
Som synes fantastiskt väder. Som inte synes: massa härliga författare, massa bokinformerande, massa bokhandlare, massa minglande, massa vin, massa cigg, massa roliga saker, massa babbel, massa skratt. Sena middagar, för lite sömn, lite lagom huvudvärk. Nu tackar jag för kaffet för i dag och går till sängs med nya Sonic.

5 kommentarer:

Nattfjäril sa...

Fråga:
När ska förlagen kasta det kommersiella oket och våga satsa på kvalitativa författare? Det är nattsvart på kulturhimlen just nu. Jag ser 19-åriga knappt läskunniga och än mindre skrivkunniga bloggtjejer få bokkontrakt, jag ser kväkare släppa självhjälpsböcker till höger och vänster, jag ser deckarna, denna tarvligaste av bokgenrer, föda pöbeln sin dynga och jag förfasas. När ska Nattfjäril få chansen att göra Strindberg, Söderberg och Östergren sällskap på hyllorna? Där har du sommarens nöt att knäcka.

Cecilia sa...

Som förläggare och publicistiskt ansvarig känner jag inte alls igen något "kommersiellt ok". Vi har många kvalitativa författare i vår utgivning, och vi skulle aldrig komma på tanken att ge ut böcker av någon knappt skrivkunnig. Som du säkert redan vet är smaken som baken, alla kan inte gilla allt. Dessutom måste det inte finnas en motsättning mellan kvalitativ och kommersiell utgivning.

Nattfjäril sa...

Alla kan inte gilla allt, det är så sant som det är sagt, men jag vidhåller att verkshöjden i krimgenren är tämligen låg, knappt över gränsen för att åtnjuta skydd. Där torde det vara kommersiella krafter som styr snarare än ett publicistiskt ansvar eller om du så vill, en konstnärlig ambition. Däremot håller jag med om att det inte behöver finnas en motsättning mellan kvalitativ och kommersiell utgivning. Det var ju till exempel Snabba Cash med sin charm ett exempel på, även om efterföljarna visade sig vara kvalitativa lågvattenmärken, men kommersiella succéer.

Nu fick du klä skott för en hel bransch i gungning och det var egentligen inte min mening utan det vara bara så att du som förläggare råkade vara mer lättillgänglig än förläggarna på de stora drakarna inom vuxenlitteratur. Min poäng var att det jag saknar i den nya utgivningen är språkekvilibristerna, de stilistiska förebilderna som tidigare funnits och lyfts fram. De finns fortfarande, men samtiden verkar inte uppskatta dem till den grad de förtjänar.

En annan fråga:
Om bloggerskan Kissie (www.kissies.se) skulle höra av sig till er och vilja ge ut en bok, hur skulle ni svara då?

Cecilia sa...

Omöjligt att säga. Om det skulle vara ett skitbra manus som var oemotståndligt, så ja. Vi bedömer texten, inte personen bakom.

Nattfjäril sa...

Ett förträffligt svar eftersom det innebär att även Nattfjäril har en chans. Och en förläggare som kan välja bort en marknadsmässig succé i textens namn förtjänar all respekt. Bravo!