onsdag, oktober 05, 2011

Kom & vinn!


I dag lottar jag ut den finfina boken Bilderboksretro 50-tal, den första boken i en serie om fyra. Boken är sprängfylld av det allra bästa och finaste i bilderboksväg som 1950-talet hade att bjuda på. Bland annat Krakel Spektakel, Plupp, Pippi Långstrump på kafferep och Mumin.



Lämna en kommentar här och skriv gärna nåt om vilken/vilka böcker du minns bäst från din barndom. Tre vinnare dras på söndag.

14 kommentarer:

Frida sa...

Åh, fina! Jag älskar och har alltid älskat Pippi och Krakel Spektakel. Skulle vara en fröjd att få nån av dessa fina böcker till mina barn som också älskar böcker.

Magdalena Jeppson sa...

Elsa Beskows böcker (inte 50-tal förstås) är några jag har starkt minne av. Hälsade mina gäster välkomna in på mitt rum med frasen: "Välkommen in i mitt rike", från Putte i Blåbärsskogen...

Hanna sa...

Jag var en riktig bokslukare. Hade idag möte på bibblan och ser verkligen fram emot när jag kan ta med min dotter dit och visa denna värld.

Var själv väldigt fascinerad av ormen i Tomtebobarnen, älskade snälla Kajsa Kavat och minns hur det lät när pappa läste Stina & Lena, en bok om två tjejer i stallet som har en konflikt men blir vänner i slutet.

Josefine sa...

Mio min mio, det var den första bok jag läste själv. Jag var fem år och totalt förlorad, lät bli att skaffa kompisar och hängde i bokbussen istället. Tur jag balanserat det något bättre nu ...

Stella visar redan intresse för böcker och just den här vore extra fin för henne att lära sig läsa i tycker jag.

Hon som gick sa...

Åh verkligen nostalgi. Själv gillade jag en bok som Astrid Lindgren skrivt som handlade om tre kaninbarn som inte kunde sova. De tittade i en kikare på andra små djurbarn som sov. Minns inte vad den hette och har faktiskt försökt hitta den.

Anonym sa...

Ett starkt läsminne jag har är när morfar läste för mig. Han blev lätt trött och somnade under tiden och jag minns hur jag blev sur och hela tiden sa: Men LÄS då morfar! Boken hette Elvira Nyckelpiga.

Sofia

Ann-Charlotte sa...

Allrakäraste Syster, Astrid Lindgren. Så härlig, spännande och lite läskig :-)

Åsa sa...

Åhh så fina! Jag älskade Nils Karlsson pyssling av Astrid Lindgren och Solägget av Elsa Beskow. Och nu när jag ser det inser jag att jag redan då gillade sånt som inte var riktigt möjligt. Så att jag sedan blev en sådan stor fan av fantasy är kanske inte så konstigt:)

t sa...

Krakel Spektakel köper en klubba!
Mest sönderlästa bok jag någonsin ägt.

I övrigt minns jag Maria Gripes böcker väldigt starkt.

pralinen sa...

Pippi, en tecknad där hon åker skridsko på skurborstarna - helt sönderläst numera, men mina båda "kids" har oxå haft den :-)

M sa...

Jag älskade (och älskar) "Jag vill inte gå och lägga mig" av Astrid Lindgren. Helt fantastisk bok Lasse som inte vill gå och lägga sig och som tittar på alla djurbarn som inte heller vill sova genom tant Lottens glasögon.

Lillis sa...

Mitt första bokminne var ABC-resan av Elsa Beskow som min farfar läste för mig nästan varje dag (vi bodde grannar). Läskig bok minns jag att jag tyckte, i synnerhet gäddan barnen stöter på och för inte tala om ålen som finns på sidan med bokstaven X (som inte får något ord pga ovanlighetens skull, men som jag trodde berodde på att ålen hade ätit upp alla ord med X. En ond ål med andra ord.)
Ett av mina första läsminnen är på samma tema: Varför är det så ont om Q? av Hans Alfredson. Även ljudboken är helt fantastisk och av någon konstig anledning tyckte jag alltså synd om BOKSTÄVER när jag var barn!

Lina L sa...

En bok om tre ekorrar som firar jul (Ekorrarnas glada jul) fick mig att skaffa en låtsaskompis i form av en ekorre, med samma namn som ekorren i boken, Albert. Snacka om att en bok kan påverka :)

Jenny sa...

Jag hade många favoriter, men bilderboken jag alltid kommer att tänka på i såna här sammanhang är "Jenny, Jenny, Jenny och Johnny åker lastbil". Jag har aldrig stött på nån annan som läst den men jag läste den om och om igen. J, J, J och J var ute och åkte och på varje uppslag gick nåt sönder på lastbilen: "Stopp, broms, vad hände?!". Också hittade de nåt i diket de kunde laga bilen med, typ sätta dit en duschslang i stället för avgasrör. Hmm, jag kanske får göra ett blogginlägg om denna bok...