lördag, juli 31, 2010

Helsingborg i bilder





So far, so very good. Gillar att vara här. Gillar att träffa mina kompisar. Gillar att bada i varmt, salt vågigt vatten.

torsdag, juli 29, 2010

The King of Cool

Vet att jag är enkelspårig, men jesus ... Eller vad säger miss UD?

Bild lånad härifrån.

Och så kommer regnet*

Det har regnat i dag. Jättemycket. Det regnar fortfarande. Sportstugan lämnades så snabbt det gick, turbo hem till stan. Däckshaveri på Norrtäljevägen. Stor trailer just framför oss började plötsligt ryka massor, och lukta bränt. Sen flög däcksrester över vägen. Det är en 2+1-väg, och vi befann oss just då på ettan. Men chauffören var cool och körde vidare med punkan tills det blev två körfält. Som tur var hade han massa hela däck att köra på, typ elva, men det såg läskigt ut.

Well. Sen tvingade jag JoL att ses i stan för att jag skulle få fortsättningen på Jenny Hans Sommaren då jag blev vacker. Nu på engelska: It's Not Summer Without You. Författaren har finfina webbplatsen. Check it out. Rolig fika på Muggen. Apropå vädret kom vi in på meteorologer. Och en Rockystripp om en välkänd sådan.

Nu nya Cover (som lite otippat seglat upp som mitt favvomagasin, alltid massa snyggt och läsvärt). Snart Jenny Han. Och så packa väskan till Helsingborg såklart.

*Husbonden har skrivit låten. Han är grymt nöjd. Och ja, måste faktiskt säga att den är helt ok. Bara lite jobbigt att jag får den i skallen så fort det regnar.

onsdag, juli 28, 2010

Hej, vad det går

Den här semestern har ju ett sällan skådat tempo (alltså själva ledigheten, inte jag, mitt tempo är snarast helt obefintligt). Snart är vecka fyra till ända och nej, jag längtar inte alls till jobbet. Inte alls. Har knappt ens jobbläst nåt på hela tiden. Som en liten sensation ju. Och straffet lär ju komma ...

Fick finbesök av JoL i går. Solen sken och Räfsnäs visade sig från sin nästan finaste sida. Massa mat, vin, efterrätt - med grädde - och roligt. Fick låna Sommaren då jag blev vacker. Som jag sträckläst nu på eftermiddagen (halvdant väder=toppenbra läsväder). Perfekta sommarläsningen. Sen avslutade jag också Det fördolda. Första delen i ny kriminalromanserie av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt. Lite trött på deckare kändes den som en rätt frisk, klichébefriad fläkt. Och boken är redan såld till flera länder, ett bra tag innan utgivning. Roligt! Snart fortsätter jag på Gå inte ensam ut i natten. Måste bara rensa huvudet lite på alla stämningar.

måndag, juli 26, 2010

Storasystern förnekar sig aldrig

Kom ihåg att ringa till mamman på födelsedagen (tack för hjälpen, miss UD), hade till och med skickat ett kort. När vi ses i helgen kommer presenterna. Men lillebror ligger risigt till. Han är ändå 35, borde ha lärt sig att mammans födelsedag glömmer man inte bort.

söndag, juli 25, 2010

Först var hon glad, sen blev hon irrad

Planerade sovmorgon. Så blev det inte. Promenad till Gamla stan, lunch med JoL (som krävde pizza, jag provsmakade, den var väldigt god). J berättade om sjukt bra idé till nya boken. Kommer ju bli så himla bra. Promenad söderut. Fika på SoFo. Trumpetaren gick förbi, plötsligt ses vi helt ofta. Trevligt. Sen hem, hämta landetväskan, ta buss, tunnelbana och buss till Norrtälje. 676:an var inte lika trevlig som vanligt - ett par packade turister, barnvagnar, skrikande barn och en kille som satt och åt sallad. Well, på sommaren kan allt hända. Nu tillbaka i sportstugan. Och mer allergisk än vanligt, kliar över hela kroppen. Hunden antagligen. Too bad.

Läste intervju med Carin Rodebjer i gårdagens SvD, hon sa en så bra sak, som jag ska tänka på i höst: Att man ska använda sina finaste kläder så ofta man kan.


Btw är jag lite, nä ljug, mycket, irriterad över att det är jättefint att vara den som byter hängrännor och spikar myggfönster (sker ungefär vart femte år), men inte alls lika fint att vara den som diskar, dammsuger, håller efter tomten (alltså den så kallade trädgården) och ser till att det finns mjölk i kylen (sker ungefär varje dag).


Kollar på en fin bild på Audrey istället. Och läser en ny bok som jag smygfått. Kommer bli höstens knockout. Trust me.


lördag, juli 24, 2010

Det blir ju aldrig som man tänkt sig

Plan:
Gå till jobbet, plocka ihop lite böcker till Helsingborgsbarnen, äta lunch med bror och svägerska. Åka till landet.

Blev: Gick till jobbet, plockade ihop böcker. Fick skav av nya tollorna*. Promenerade från holmen till Norrmalmstorg (hade ju lite tid över). Köpte nästan en skitfin klänning på Marimekko. Fyndade ett par skitfina skor på Nilson, 70 % rea, som gratis ju. Mötte upp bror med fru på Pontus by the Sea lagom till regnet. Åt lunch, drack rosé. Skulle åka till landet, ringde husbonden, ösregn även där, kom på andra tankar, gick istället till Konsum i Gamla stan och köpte lite frukost, lillebror ringde och sa: Kom till Skeppsbar. Gjorde jag, fick ett glas rosé till och en shot on the house (brorsans polare jobbar där). Berättade om när jag inte fick komma in på nämnda bar, till allas stora nöje (sunkigt ställe, för er som inte vet, och jag fick inte komma in för ett par år sen, till mina kollegors stora nöje, kompisen jobbade inte där just då). Sen åkte familjen till Ingarö och jag hem. Och hela tiden släpade jag på min tunga väska med nytvättade handdukar, shorts och annat landet-nödvändigt.

Det regnar fortfarande och jag går in skorna.

* tollor=tofflor på skånska.

fredag, juli 23, 2010

Storstadens brus

Stockholmssväng. Lite svalt och molnigt. Fick ha tajts och jacka. Mycket konstig känsla. Nya Filter i brevlådan, promenad, tonfisktoast på Gildas, godkaffe på Svart kaffe, presentköp, två böcker på Aka Skrapan, magasin på Götgatan 31. Jordgubbssmoothie till middag, nymålade naglar, The Duchess på tv, rosa himmel utanför fönstret. Såja.

Tada!

Dagens man, fredagen till ära och allt, är Steve McQueen. Igen! Tillsammans med Ali MacGraw, som ju slår det mesta snygga med hästlängder. Hon är fullkomligt underbar i Love Story. (Såklart bloggat om den förut.) Det är Ryan O'Neal också. Han ser kanske inte så cool ut som SMQ, men det gör inget.

torsdag, juli 22, 2010

Dagens låt

Lyssnar på This Mess We're In med PJ Harvey & Thom Yorke massor nuförtin.

Ständigt denne Ernst

Sitter på altanen och kollar på nån slags konstig livesändning av BK Häcken-HIF. Husbonden kollar tv. Genom det öppna fönstret förstår jag att han tittar på Ernstprogrammet. (Kanalerna här är få.) Han gillar inte Ernst. Kallar det självplågeri. Nyss sa han: "Nu vet jag vad jag ska göra när jag vinner 110 miljoner (nåt han ofta pratar om). Jag köper ett fallfärdigt hus, låter Ernst renovera, sen spränger jag skiten i luften. Det kan han ha. Sen ska jag stoppa upp minst en rundstav ..." Han är ändå den fredliga, förhandlande typen, husbonden. (Till skillnad från till exempel mig.) Han gillar verkligen inte Ernst. Och det kan man ju förstå.

Och nej, Ernst räknas inte in bland männen.

Brr ...


Köldrekord i Lidöfjärden i dag. 10 grader. Jag doppade mig skitsnabbt. Inte ens huvudet. Just när jag huttrande var på väg uppför stegen, blåste handduk, badmadrass och tofflor ner i plurret. Och såklart inte just vid stegen, nej då, en bit bort. Bara att simma dit, langa upp till grannen, simma tillbaka. Trodde för en kort sekund att jag skulle frysa ihjäl. Inte förrän en stund senare insåg jag att mina solglasögon också låg i vattnet. 1200 spänn åt skogen, typ. Annan granne kom till undsättning, hon lokaliserade dem på bottnen och hennes man hoppade i och hämtade dem. Tack för det.
Annars är ju allt som vanligt här i naturen. Grillen tänd, rosévinet upphällt.

Gårdagens upptäckt

Ser ut som Steve McQueen på grillkolspåsen (mycket tydligare irl än på bild). Kan det verkligen stämma? (Sorry, miss UD, blev en man idag också ...)

onsdag, juli 21, 2010

Nattradio

Såhär dags på dygnet blir jag lite sentimental. Då lyssnar jag på Ben Folds Five fina fina Still. Eller på Weeping Willows & Titiyo. Eller på La Cienega Just Smiled med Ryan Adams. Kanske på Tobias Fröberg & Kathleen Edwards. Eller Ingrid Olava.

Nothing much

I dag har jag trimmat bort massa visset skröfs på tomten med resultatet: sjukt svettig. Så svettig att det droppade från ansiktet. Fräscht. Sen hängde jag på bryggan rätt länge. Badade. Jäkla 15 grader nu igen. Läste Kjell Westö. Fint.

Därefter: blåbärsplockning, sockerkaksbakning, potatisskrubbning, laxgrillning, diskning, utfodring av hund, prat med S i telefon. Nu lägger jag mig i soffan och kollar på nåt jag hittar på hårddisken.

tisdag, juli 20, 2010

Säger bara

Jon Hamm, aka Don Draper. Aldrig varit snyggare. I W finns massa snygga bilder på honom och Rebecca Hall (Vicky Cristina Barcelona). Ser mycket fram emot säsong 4 av Mad Men. Mycket.


Twist

Den stora, svarta hunden är här nu. Han gillar bäst att ligga i skuggan bland de utblommade liljekonvaljerna. Han är gammal, stel och lite gråhårig.

Sorry!

IPhonen fick visst värmeslag och skickade samma inlägg tio gånger. För säkerhets skull liksom. Inte meningen.

Nytt!

Traderaköpta Hasbeensen levererade till Räfsnäs. Sparade 450 spänn när jag sekunden innan jag skulle klicka på köp kom på idén att kolla Tradera. Och där var de. (Sen kanske jag skulle ha kollat storleken på de gamla innan ... Men det ska gå ...)

söndag, juli 18, 2010

Semesterläsning


Jonathan Tropper, This Is Where I Leave You
Kan man annat än gilla Tropper? Nej.

Allison Winn Scotch, Time of My Life
Köpt på Borders i NY. Ren chansning. Gillade. Och det visade sig att Tropper och AWS hade en gemensam bokgrej i NY häromdagen. Skulle jag ha velat vara.

Jenny Colgan, The Good, the Bad and the Dumped
Fult omslag, inte så särskilt rolig.

Jane Green, Girl Friday
Har nog läst nästan allt hon skrivit, den förra slutade jag läsa efter trettio sidor, den här funkade bättre.

Gun-Britt Sundström, För Lydia
Köpte på loppis i förra veckan för en femma. Har den hemma också, tror jag. Älskar ju Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken som GBS gjort en slags tolkning/omarbetning av.

Paolo Giordano, Primtalens ensamhet
Så sorglig. Snöpligt slut, men gillade.

En jobbok.
Som jag inte kan säga nånting om, men sträckläste den i dag. Säger en del.

lördag, juli 17, 2010

Hmm ...

Jag och fem musiksnubbar i varierande ålder på ett och samma ställe (min sportstuga alltså). Vet inte än om jag ångrar att jag åkte hit en dag i förväg. När det var försent fick jag reda på att två av dem (förutom husbonden), som kommer att sova i samma hus snarkar sjukt mycket ... tur att jag har semester och kan sova nån annan dag. Men det är ju spännande också, en annan värld liksom. Har redan fått höra ett och annat intressant: "Vadå, hittade U dig på dagis eller?" Ja, just det, det är ju trettio jag fyller om tre månader ...

Så regnar det också. Fast rätt lite.

fredag, juli 16, 2010

Dagens outfit

Dagen till ära: cowboyslut-klänningen. Inte jag som döpt den ...

Stockholm!

Tillfälligt tillbaka i stan. Lite mot min vilja, men det är okej. Fast jäkligt varmt. I går: lunch med husbonden på Muggen, lite presentletande, massa promenerande, en lemonad på Gildas, vin med S och författaren på Gondolen, mat på Ljunggrens med S. Och en Bellini!
Ganska ödsligt på stan. Gamla stan och Drottninggatan var såklart fullproppat av turister, men på söder var det nästan tomt.

I dag ska jag till jobbet helt kort, äta glass med Cina (som f ö stickat mitt eminenta mobilfodral som syns på översta bilden), sen illustratörsmöte, därefter till Nytorget för Nina D-träff.

onsdag, juli 14, 2010

Men släpp det!

Alltså, folks drömmar är ju helt ointressanta nästan jämt. Mina, inte minst. Men gångna natten drömde jag konstigt. Tänker att jag kanske kan sluta tänka på den om jag berättar. Var på skitstort flygplan, på väg hem från nån slags jobbgrej, säkert en bokmässa. Plötsligt blir planet kapat av massa män från Uruguay. Nödlandning i Wien. Nej, ingen logik alls. Ingen får gå av planet. Vad gör jag? Jo, börjar sno saker från taxfreen. Cigg, sprit, choklad. Sen vaknade jag. Hela alltet hade säkert nåt att göra med fotboll, gårdagens tåg som bara blev stående och lite annat. Men den där drömmen sitter fortfarande kvar i skallen. Hoppas på en fräsigare dröm i natt.

Minsann!

Det funkar!

I dag är det (eventuellt) dagen

då kökskranen blir lagad. Vågar inte ropa hej ännu, men husbonden har varit till kranaffären i Norrtälje, och nu sitter han här och är superkoncentrerad, sätter ihop olika rör, skruvar lite, tar fram en tång, ser sammanbiten ut ... Han har inte sagt ett ljud sen han kom hem. Jag vågar inte heller säga nåt, förra gången kranen skulle fixas gick det åt helvete. Kranen blev helt sned och läckte mer än nånsin. Så plockades den bort helt, och sen dess har ingenting hänt. En stor dag, det här alltså.

tisdag, juli 13, 2010

Bästa badet

Svettigt i dag också. Först två iskalla dopp på hemmabryggan. 15 grader i vattnet, 30 i luften. Sen finfin utflykt till familjen Arrhenius på Yxlan. Fika och sjukt skönt bad. Säkert 21-22 grader. I like a lot!

måndag, juli 12, 2010

Dag ett, vecka två



Dagens utflykt: Kort tur till Åland. Mest för att husbonden skulle bunkra öl till helgens event.
Dagens sköna: Soldäcket på Rosella. Med bok. Tills trubaduren satte igång. Herregud, klockan tio på förmiddagen. Varför?
Dagens mat: Buffén på båten. Extra allt. Och gott. Avslutade det hela med chokladglass med chokladsås.
Dagens kändis: Susanne Alfvengren. Husbonden pratade gotländska när hon var i närheten.
Dagens goda: Chloé. I år igen. Vissa köper öl, andra parfym.
Dagens läsning: Förutom Jane Green, elva första sidorna av det som blir en bok nästa år. Så jäkla bra! Redan!
Dagens kalla: Hängde på bryggan på eftermiddagen. 14 grader i vattnet. Badade ändå två gånger. Var ju tvungen, nästan 30 i luften.
Dagens middag: Lite av varje som hittades i kylen. Och lite vin. Med John Mayer i bakgrunden.
Dagens lilla projekt: Disken. Särskilt pyssligt när kökskranen är borta. (Tillfälligt, trodde jag, men tillfället har pågått sen typ september nu ... Husbonden säger att han kanske fixar den i morgon. Well.)
Dagens frånvaro: Antar att jag är ute på svag is nu, men myggen har inte setts till i dag. Har de vilodag på måndagen kanske?
Dagens planering: För en helg i stan. Massa musiksnubbar kommer hit, då är jag nån annanstans. Men har nästan glömt vad man gör när man inte är här.

söndag, juli 11, 2010

Landet-stan-landet

Dagstur till stan. Stockholm. När man säger stan här, tror folk att man menar Norrtälje. Men jag var alltså i den stora stan. Dusch, lite tvätt, promenad i 32-gradiga hettan till Götgatan. Nöjd med att jag kom ihåg gamla värmeknepet från VM-sommaren -94: Lägg kläderna i frysen en stund innan du ska klä på dig, då slipper du svettas första kvarten ... Lunch på Muggen med JoL (tossigt god sallad, halloumi ju!). Sen fika på Götgatan Stories. I skuggan. Trevligt, gott, skönt med ickesol. Och prat om nya boken. Så himla spännande alltid i det här stadiet, hur ska det utvecklas, vad ska vara med, hur ska huvudpersonerna vara - och se ut ... Nästa år vet vi!
Dagens drama: Ett Saltsjöbanetåg hade fastnat på Danviksbron.
Nu tillbaka vid havet. Ett dopp, god middag, fotboll. I morgon åker vi till Åland.

lördag, juli 10, 2010

Paul Frank & jag

Vi är liksom som ett, fjärde gången på rad nu (fantasilöst, kan tyckas, snyggt, tycker jag). Nya NY-glasögonen börjar kännas som jag. (Sen vill jag inte tänka för mycket på att de är pyttelite progressiva. Har säkert inte ett enda dugg med åldern att göra, utan med nåt helt annat.)

fredag, juli 09, 2010

Semester dårå

Finns ju inte jättemycket att orda om. Semester liksom. Klockan sju i morse kom en stor traktor hit som två timmar senare (med husbondens hjälp) hade fraktat bort allt ris. Så jädra mycket plats nu, som vi inte vet vad vi ska göra av, men soligt blev det. Ett morgondopp, massa risräfsning, Ica Gräddö, matlagning, svärisarna på besök, så gick den dan liksom. Och så bokade vi in svägerskan i morgon, förutom de två loppisarna i hoodsen, och Sthlm för mig på söndag, och fika på Yxlan på tisdag. Kan ju inte bli bättre.
På min nya everydaysajt har de visst nån slags Christina Hendricks-dag. I like!
Ja, och sen har jag läst ut TIWILY. Gillade. Nu har jag börjat på nån chicklit som jag köpte i NY. Sen leder jag badligan med 5-3, om nån undrar. Full koll. "Ska du bada nu?" "Jag kanske också ska."

torsdag, juli 08, 2010

Räfsnäs, mon amour



Fasen, vad jag gillar att vara här. Läsa bok, bada, ligga på bryggan, bli lite röd, släpa ris, ringa trädfällaren - Vi orkar inte med riset, kan ni komma och hämta, please?, bada lite till, dricka rosé, äta hamburgare, gå på kvällspromenad ...

onsdag, juli 07, 2010

801: Om jag hade orkat

hade jag gått sju steg och hämtat iPhonesladden så hade ni fått se några fina semesterbilder, men jag är för lat. Och fotbollsmatchen är sjukt spännande nu dessutom.

I dag:
*brygghäng i lite vind. Trots solkräm mycket röd nu. Man fattar ju aldrig det där att solen bränner ändå. (Eller är det kanske bara jag. Som verkligen borde ha lärt mig. Well, tur att jag är den bruna typen, i morgon är allt okej igen.)
* två dopp. Mycket skönt. Hela arton grader. Leder badligan med 2-0. Husbonden kommer få svårt att komma ikapp. Har väl iofs aldrig hänt att jag inte vunnit ...
* hundra kliande myggbett.
* tomten full av ris. Som förhoppningsvis försvinner i morgon.
* husbonden kom puttrande ut hit på Moto Guzzin. Och märkte inte ens att jag dumpat den där köksmattan som han är så kär i (men som bara är full av spindelväv, hundhår och annat icke-fräscht). Fast när han väl märkte (efter många ledtrådar) blev han nöjd. Visste väl det.
* bokat tre nätter i Hbg. Som riktig semester. På hotell. Festligt.

Jonathan Troppers This Is Where I Leave You, eller som vi säger: TIWILY, är mitt litterära sällskap just nu. Like it a lot. Och Steget lyssnar jag på mest hela tiden. Och Johnossi, vars Peace and Lovekonsert jag sent kommer att glömma.

tisdag, juli 06, 2010

Utsikt

I går kväll firades första semesterdagen på Marina Towers uteservering. Fin utsikt åt alla håll. Och god mat - club sandwich till mig, moules till U.

måndag, juli 05, 2010

Wtf

Nu irriterar jag säkert en och annan med att generalisera, men det bryr jag mig faktiskt inte om. En mansförkylning är i antågande i hushållet och jag blir bara trött. Föredrar att själv vara förkyld framför detta evinnerliga klagande över en jädra simpel förkylning. Vi har liksom varit där förut. Det är semester, skärpning!

Längtar till landet




Vilken tur att jag får åka dit i morgon. Även om jag är sur på trädfällargubben som inte verkar fatta att en deal är en deal. Hur svårt kan det vara liksom? Jag vill ju ha sol, for god's sake!

Semester!

Återanvänder fina bilden som Marie satte upp när jag var i NY.

söndag, juli 04, 2010

En festivaldag

Ett svettigt, försenat tåg tog mig till Borlänge. Via bland annat Morgongåva.

Moneybrother på väg till Markus Krunegårds konsert. Tjejerna längs vägen ropade efter honom. han rörde inte en min. Hade seglarskor.

Krunegård spelade på tradigaste scenen, men gjorde det med den äran. Skitbra konsert! Jag fick en vildsvinskebab under tiden. Den var god.

00:15 gick Jay-Z upp på scen. 35 000 i publiken, en hiphopstjärna på fantastiskt humör. Så jädra bra. Beyoncé saknades nästan inte alls.

lördag, juli 03, 2010

Festival

So far Hästpojken, Roki Erickson, öl, burgare, Nisse Hellberg, Johnossi, klädbyte, nu Krunegård, sen Jay-Z.